چهارشنبه ١٨ آبان ١٤٠١ :: ١٦:٣٣

ساخت پهپادی که کشور را خودکفا می‌کند/ کارآفرین لرستانی: محصول تولیدی سبکتر، ارزانتر و پربازده‌تر از نمونه خارجی است

علی شاهوردی زاده، جوان خلاق خرم‌آبادی که ۲۵ سال سن دارد با تولید پهپاد سم‌پاشی کشاورزی نه تنها زمینه اشتغال ۱۰۰ نفر را فراهم کرده، بلکه کشور را در دوران تحریم از واردات پهپاد سم پاشی نیز بی‌نیاز کرده است. او می‌گوید: تحریم فرصتی بود تا بتوانیم پهپادی را تولید کنیم که مزیت‌های فراوانی دارد.

ساخت پهپادی که کشور را خودکفا می‌کند/ کارآفرین لرستانی: محصول تولیدی سبکتر، ارزانتر و پربازده‌تر از نمونه خارجی است

به گزارش روابط عمومی پارک علم و فناوری لرستان به نقل از خبرگزاری فارس لرستان، علی شاهوردی زاده متولد ۷۶ است و در ۲۱ سالگی اولین اختراع خود را ثبت کرده است، او علاقه به پهپاد و انجام کارهای تحقیقاتی در حوزه پهپادها را دلیلی عنوان می‌کند که منجر به تولید پهپاد سم پاشی کشاورزی شده است.

او که لیسانس الکترونیک و ارشد مخابرات را دارد، خانواده را بزرگترین مشوق خود مطرح می‌کند و می‌گوید: حمایت‌های پارک علم و فناوری و زیرمجموعه‌های پارک را هم عامل موفقیت در ساخت پهپاد سم پاش کشاورزی مطرح می‌کند.

 شاهوردی زاده معتقد است: در صورتی که از شرکت‌ها و افراد موفق حمایت شود، قطعا شاهد اشتغال‌زایی و توسعه استان خواهیم بود.

با این جوان موفق و با انگیزه خرم‌آبادی گفت‌وگویی انجام داده‌ایم که امیدواریم انگیزه‌ای برای جوانان باشد.

چطور شد سمت تولید پهپاد سم‌پاشی کشاورزی رفتید؟

من دانشجوی رشته الکترونیک دانشگاه بوعلی همدان بودم و بیشتر سراغ کارهای اجرایی و عملی بودم، پس از آشنایی با انجمن علمی یک تیم خوب در انجمن علمی دانشگاه تشکیل دادیم و یک ایده را مبنی بر ساخت یک پهپاد مطرح کردیم.

سال ۹۱ توانستیم پهپادی را تولید کنیم که بدون احتیاج به رادیو و تنها از طریق دو مچ بند کنترل می‌شد، این پهپاد را که زیر نظر سازمان استعداد درخشان همدان تولید کردیم بیشتر برای بازی بود.

پس از ساخت این پهپاد به این حوزه علاقه‌مند شده بودم و روی پهپادها کار تحقیقاتی انجام می‌دادم، سال ۹۸ با تیمی که داشتیم یک شرکت سهامی خاص را در خرم‌آباد ثبت کردیم و شرکت چون در حوزه بازار کار پهپادهای کشاورزی خیلی قوی‌تر بود، تصمیم گرفتیم سمت پهپاد کشاورزی بیاییم و همین منجر به تولید پهپاد سم پاش شد.

نمونه اولیه که ساختیم نمونه خارجی بود که مونتاژ کردیم، اما با توجه به اینکه رشته دانشگاهی من الکترونیک بود، سراغ طراحی بدنه پهپاد خارجی رفته و ایرادات را برطرف کردیم، در طراحی جدید که بومی بود، بدنه پهپاد را سبک‌تر کردیم، در واقع از صفر تا صد بدنه را اواخر سال ۹۹ به عنوان محصول ملی با ایران کد ساختیم.

تفاوت پهپادی ساخت شما با نمونه های خارجی و داخلی چیست؟

همانطور که گفتم بدنه پهپاد نه تنها بومی بلکه سبک‌تر بود، نکته دوم قیمت مناسب و بهینه آن بود که باعث شد مورد استقبال بازار قراربگیرد، هزینه تمام شده پهپاد ما نسبت به نمونه‌های خارجی ۳۰ تا ۳۵ درصد ارزانتر است.

البته تفاوت دیگر پهپاد ساخت ما حجم مخزن ، پهباد سم پاشی ما با مخزن ۳۰ لیتری بزرگترین حجم را دارد با توجه به اینکه ورود پهپادهای جدید در دنیا به دلیل تحریم به کشور امکان پذیر نیست بنابراین استقبال خوبی از محصول ما می‌شود.

بیشتر پهپادهایی که در بازار وجود دارد، اول که خارجی است با مخزن ۱۶ لیتری، زیرا از واردات پهپادهای جدید دنیا هم که تحریم هستیم، مهمترین تفاوت که خیلی هم تخصصی است به مخزن پهپاد مربوط می‌شود، درواقع بزرگترین مخزن پهپادی کشور با ۳۰ لیتر متعلق به ما است که در هر پرواز ۳ هکتار را سم پاشی کند.

مهمترین تفاوت که خیلی هم تخصصی است به مخزن پهپاد مربوط می‌شود، درواقع بزرگترین مخزن پهپادی کشور با ۳۰ لیتر متعلق به ما است که در هر پرواز ۳ هکتار را سم پاشی کند.

یعنی بازار پهپاد ساخت شرکت شما خوب است؟

بله، پهپادهای سم پاشی بیشتر برای افرادی است که خدمات کشاورزی ارائه می‌دهند، در واقع به نحوی ساخت پهپادهای ما گامی در جهت کارآفرینی است، به همین دلیل طرحی را به کمیته ارائه کرده‌ایم مبنی بر اینکه به ازای سه نفر که مشغول شود، پهپاد را به صورت لیزینگ از ما خریداری کند، در واقع هر پهپاد درآمد سه خانوار را تامین می‌کند.

با سازمان جهاد کشاورزی استان هم قراردادی در خصوص پهپادهای سم پاشی کشاورزی منعقد کرده‌ایم، همچنین تفاهم نامه‌ی با اداره کل منابع طبیعی در خصوص آفت زوال بلوط در سال جدید داشتیم چون سم پاشی دقیقی توسط این پهپادها انجام می‌شود.

تاکنون چند پهپاد را ساخته و به فروش رسانده‌اید؟

تاکنون ۳۰ پهپاد را با برند اوجیران ساخته و به فروش رسانده‌ایم، تقریبا تمام استان‌ها به جز استان‌های شرقی از ما پهپاد خریداری کرده‌اند.

در واقع شما از واردات پهپاد سم پاشی کشاورزی جلوگیری کرده‌اید؟

بله، تحریم علاوه بر اینکه ما شرایط تولید داخلی را فراهم کرده کشور را هم از وابستگی به واردات نجات داده است، تحریم برای ما فرصت بود.

برای نمونه اولیه چقدر هزینه کردید؟ سرمایه برای ساخت پهپاد نمونه را خودتان تامین کردید؟

حدود یک میلیارد تومان

خیر، با کمک سرمایه گذار توانستیم جذب کنیم، صندوق نوآوری افلاک زیر مجموعه پارک علم و فناوری استان که یک صندوق خطرپذیر است، حدود یک میلیارد تومان برای نمونه اولیه پهپاد هزینه کرد.

اشتغال‌زایی ناشی از تولید پهپاد سم پاش کشاورزی؟ 

حدود ۱۰۰ نفر اشتغال‌زایی ایجاد کرده است.

وقتی پهپاد را ساختید، چه احساسی به شما دست داد؟

جدا از بومی سازی و بی نیاز کردن کشور از واردات پهپاد، استفاده از این پهپاد برای سم‌پاشی اراضی کشاورزی بازدهی محصولات را افزایش می‌دهد و من از اینکه توانستم به کشاورزی کشور و استان کمک کنم، احساس خوبی دارم.

مهمترین دلیل موفقیت خود را در چه می‌بینید؟

تیم خوبی که داشتیم مهمترین عامل موفقیتی بود که می‌توانم مطرح کنم، علاوه بر این حمایت‌هایی که از ما توسط پارک علم و فناوری و مجموعه‌های زیر نظر پارک نقش مهمی داشت، نکته‌ای که باید به آن توجه شود این است که حمایت‌ها به خصوص حمایت‌های مادی بسیار مهم است. البته از این موضوع غافل نشویم که فضای لرستان نیز شرایط را برای تولید و تست نمونه فراهم کرده بود.

مهمترین چالش پیش روی تولید؟

ما در حوزه پهپاد سم پاشی با چالش امنیتی مواجه هستیم، یعنی فضا و منطقه مشخصی برای تست پرواز وجود ندارد، همین سبب شده ما پروسه طولانی برای گرفتن مجوز پرواز را طی کنیم.

خانواده مشوق شما بودند؟

بله، خانواده بدون شک مهمترین مشوق من بود، در واقع هر کس موفقیتی کسب می‌کند، بدون شک خانواده نقش آفرین است، البته علاوه بر خانواده که همواره پشتیبان من بودند استاد دانشگاه تهران هم به لحاظ علمی و هم انگیزشی مشوق من بود.

در پایان اگر توصیه‌‌ی به جوانان دارید مطرح کنید.

 امیدوارم این گفت‌وگوی خبرگزاری فارس باعث شود که جوانان ما به خودشان بیایند و برای کار کردن انگیزه پیدا کنند و باور کنند می‌شود در هر شرایطی کار کرد حتی تحریم و تورم، شرایط سخت دلیلی برای کار نکردن و ترسیدن نیست.

امتیازدهی