يکشنبه ٩ بهمن ١٤٠١ :: ١٦:٥٧

تولید محصولی که مصرف آب را کاهش می‌دهد/ کارآفرین لرستانی:در ارائه مجوزها به شرکت‌های دانش بنیان همکاری نمی‌شود

سمیرا رازانی، بانوی خلاق و جوان دورودی که با تولید محصولی دانش بنیان با عنوان هیدروژل نانو کامپوزیتی کشاورزی به مصرف بهینه از آب در مصرف آب کشاورزی و استفاده بهینه از کود و سموم شیمیایی کمک کند، محصولی که بلافاصله پس از تولید تجاری سازی شد، رازانی می‌گوید: در صورتی که سرمایه در گردش مورد نیاز فراهم باشد می‌توانیم زمینه اشتغال یکصد نفر را ایجاد کنیم.

تولید محصولی که مصرف آب را کاهش می‌دهد/ کارآفرین لرستانی:در ارائه مجوزها به شرکت‌های دانش بنیان همکاری نمی‌شود

به گزارش روابط عمومی پارک علم و فناوری لرستان به نقل از خبرگزاری فارس لرستان؛ سمیرا رازانی ۳۲ سال سن دارد و مدرک تحصیلی او کارشناس ارشد نانو شیمی است، او از سال ۹۸ به واسطه شرکت در یک همایش دانشگاهی تولید هیدروژل نانو کامپوزیتی کشاورزی را شروع و پس از حدود دو سال توانست به تولید انبوه برسد.

شرکت دانش بنیان نانوسازان جوان که در مرکز رشد واحد‌های فناور شهرستان دورود مستقر است فعالیت خود را از سال ۹۸ شروع کرد و امروز پس از حدود ۳ سال توانسته موفقیت‌هایی کسب کند.

اختراع خانم رازانی با توجه به بحران کم آبی که کشور و استان با آن مواجه است، می‌تواند به صرفه‌جویی و حفظ منابع زیرزمینی کمک کند، بنابراین نهادهایی مانند جهاد کشاورزی و محیط زیست باید در راستای معرفی و استفاده از این محصول اقداماتی انجام دهند.

رازانی معتقد است: تولیدات دانش بنیان با توجه به اینکه پایه علمی دارند قابل اعتماد هستند از طرفی وجود شرکت‌های دانش بنیان می‌تواند منجر به اشتغال‌زایی و توسعه اقتصادی شوند، بنابراین نیاز است که مسوولان و متولیان امر از شرکت‌های دانش بنیان حمایت کنند.

با خانم رازانی مخترعی که تولیدش تجاری سازی شده گفت‌وگویی داشته‌ایم که در ادامه می‌خوانید.

ایده ساخت این محصول چطور به ذهنتان رسید؟

ما همایشی در دانشگاه شرکت کرده بودیم، یکی از اساتید دانشگاه در این همایش به بحران بی آبی کشور اشاره کرد و گفت که ما هیدروژل را از خارج وارد می‌کنیم، او به ما گفت: ببینم کدام یک از دانشجویان می‌تواند چنین کاری را انجام دهد.

من هم چون زمینه کارمان همین هیدروژل بود و قبلاً یک هیدروژل پس آب رنگ‌های سمی و داروی حامل سرطان را ساخته بودم ، به نظر خودم می‌توانستم محصولی که استاد توصیه کرده بوده بسازم همین شد که کار را شروع کردم.

سال ۹۸ بود و تا ۱۴۰۰ به طول انجامید، ساخت نمونه محصول حدود یک سال و دریافت مجوزهای لازم برای ثبت اختراع هم حدود یک سال.

کی به تولید انبوه رسیدید و ظرفیت سالانه شما چقدر است ؟

بهار سال ۱۴۰۰، ما سالانه می‌توانیم ۲۵ تا ۳۰ تن تولید کنیم.

شما کارگاه دارید و اینکه چند نفر مشغول هستند؟

بله کارگاه ما در شهرستان دورود و نرسیده به شهرک صنعتی است، در حال حاضر ۷ نفر.

برای ساخت نمونه اولیه ۵۰ میلیون تومان هزینه کردیم.

ارگان و نهادی از شما حمایت کرد؟

بله، مرکز رشد و پارک علم و فناوری در پرداخت تسهیلات کمک قابل توجهی کردند.

امکان توسعه کارگاه و افزایش اشتغال وجود دارد؟

بله، قطعا ما توان توسعه کارگاه را داریم که در این صورت صد نفر مشغول کار می‌شوند.

ما در زمینه سرمایه ثابت مشکلی نداریم اما به سرمایه در گردش برای توسعه کارگاه و خرید دستگاه‌های بزرگتر نیاز داریم.

اگر ۳ تا ۵ میلیارد تومان داشته باشیم می‌توانیم ظرفیت تولید را افزایش و حدود ۱۰۰ نفر را مشغول کنیم.

گفتید نمونه خارجی و داخلی این محصول هم وجود دارد، محصول شما چه تفاوتی با مشابه خارجی و داخلی دارد؟

بدون شک تفاوت‌هایی دارد، زیرا در غیر این صورت به عنوان اختراع ثبت نمی‌شد، نمونه‌های قبلی محصول که وارداتی هم بود پس از اتمام طول عمر باعث شوری خاک می‌شد، اما ما این مشکل را برطرف کردیم یعنی عنصری که باعث شوری خاک می‌شد را حذف کردیم.

موضوع دیگر دوام محصول حاوی آفتاب است که یکسال و نیم دوام دارد و نکته دیگر اینکه می‌توان کودهای مایع را در این هیدروژل بارگذاری کرد.

در مورد مزایای محصولی که توانستید پس از تولید تجاری سازی کنید، توضیح دهید.

استفاده بهینه از آب در مصرف کشاورزی، استفاده بهینه از کود و سموم شیمیایی، کاهش تعداد دفعات بیداری همچنین رشد سریع و مطلوب‌تر ریشه بخشی از مزایای این محصول است.

به نظر سازمان جهاد کشاورزی و اداره کل محیط زیست جامعه هدف شماست، آیا در زمینه خرید محصول با شما همکاری داشته‌اند؟

با توجه به اینکه کشاورزان شناخت چندانی از این محصول ندارند، سازمان جهاد کشاورزی می‌تواند در معرفی و توجیه استفاده از این محصول ورود کند، در این راستا چند بار به جهاد شهرستان مراجعه کردیم اما استقبال چندانی نکردند.

البته رییس سازمان جهاد کشاورزی با حضور در نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی لرستان از غرفه ما بازدید کردند و از محصول استقبال کرد، قرار است جلسه‌ای در خصوص معرفی محصول داشته باشیم.

پارک علم و فناوری تسهیلاتی را به ما پرداخت کرده و راضی هستیم زیرا شرکت‌های دانش بنیان نو پا هستند و در همان ابتدا نمی‌توانند سرمایه لازم را تامین کنند.

اینکه شما توانسته‌اید در کارتان موفق باشید،چه دلیلی دارد؟

حضور و پشتیبانی خانواده نقش مهمی در موفقیت من داشته‌اند، اما کمک مرکز رشد دورود به ویژه آقای زندی بسیار تاثیر گذار بوده، گاهی ناامید می‌شدیم اما ما را تشویق کرد.

شرکت‌های دانش بنیان با چه مشکلاتی مواجه هستند؟

متاسفانه ادارات در ارائه مجوزها به شرکت‌های دانش بنیان همکاری نمی‌کنند، در حالی که تسهیل در ارائه مجوزها می‌تواند باعث شود که شرکت‌های دانش بنیان روی کار علمی تمرکز کنند و کار را گسترش دهند.

آیا توان صادرات را دارید؟

بله ، ظرفیت داریم اما با توجه به اینکه تولید را تازه شروع کرده‌ایم باید ابتدا روی بازار داخلی تمرکز کنیم.

اگر در پایان صحبتی دارید، مطرح کنید.

با توجه به اینکه شرکت‌های دانش بنیان روی محصول کار می‌کنند و محصول تولید شده قابل اطمینان است دستگاه‌های متولی باید از این شرکت‌ها حمایت کنند، زیرا بها دادن به ایده‌های دانش بنیان می‌تواند زمینه توسعه اشتغال و اقتصاد را فراهم و از مهاجرت جوانان به دیگر استان‌ها جلوگیری کنند.

امتیازدهی